Dara Antik Kenti'nde "Taşla Dokunmuş, Sevgiyle Yoğrulmuş Mardin" defilesi büyüledi

Dara Antik Kenti'nde "Taşla Dokunmuş, Sevgiyle Yoğrulmuş Mardin" defilesi büyüledi


Dara Antik Kenti'nde "Taşla Dokunmuş, Sevgiyle Yoğrulmuş Mardin" defilesi büyüledi

Mardin Dara Antik Kenti’nde Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) ve İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü işbirliğiyle ve Mardin Tekstil Sanayicileri Derneği (MTSD) ev sahipliğinde “Taşla Dokunmuş, Sevgiyle Yoğrulmuş Mardin” koleksiyonunun defilesi gerçekleştirildi. MHGF’nin Tarihi Defileler dizisinin en sonuncusu olan etkinlik izleyenleri büyüledi.

ı
ı

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun (MHGF) 2013 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliğiyle başlattığı ve bugüne kadar Adıyaman’da “Güneş Nemrut’tan Doğar”, Şanlıurfa’da “Başlangıcın Sırrı Göbeklitepe, İstanbul’da “Topkapı 1453”, Gaziantep’te “Zeugma”, Kars Kalesi’nde ve Kars Ani Harebeleri’nde “22 Medeniyetin Kapısı Kars, Sözcüsü Ani” başlıklı Tarihi Defileler projesinin sonuncusu Mardin’de gerçekleştirildi. Mardin Tekstil Sanayicileri Derneği (MTSD) ev sahipliğinde sergilenen "Taşla Dokunmuş, Sevgiyle Yoğrulmuş Mardin" başlıklı defile Dara Antik Kenti’nin büyüleyici atmosferinde izleyicilerle buluştu. 

MHGF’nin Türkiye genelinden yönetim kurulu üyeleri, üye derneklerinin başkanları ile MTSD üyeleri yanı sıra Mardin’de sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, sektör temsilcileri ve vatandaşların da izlediği defilede aralarında Özge Ulusoy'un da bulunduğu mankenlerin yanı sıra giysileri tasarlayan öğrenciler, kentte yaşayan uygarlıkların motiflerinin işlendiği kıyafetleri izleyicilerin beğenisine sundu. Toplam 30 kıyafetin sergilendiği defile, katılımcılardan ilgi gördü.

MHGF Bşk. Öztürk: “Üniversite – sanayi işbirliğinin somut örneği”

MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, yaptığı konuşmada, sadece bir defile sahnelenmediğini, özellikle gençleri yaşamış uygarlıklara götürdüklerini söyledi.

Bu kapsamda yoğun emek verilen defilenin kendilerini çok heyecanlandığını aktaran Öztürk, "Dünün yaşanmışlıklarını bugünün gençleriyle buluşturma ve yarına taşımayla ilgili ciddi bir çalışma hayata geçirildi. Aynı zamanda burada üniversite-sanayi iş birliğinin somut örneği de oldu. MHGF olarak bir taraftan aş için koşarken bir taraftan kardeşliği, bütünleşmeyi, değerleri 'nasıl koruruz, nasıl pekiştiririzi' ortaya koyuyoruz. Bu, bizler için çok anlamlı" dedi. Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında burada yaptığımız bir etkinlik defilenin ötesinde çok farklı boyutları olan bir organizasyon. Burada hocalarımızın, sevgili öğrencilerimizin bilgisi, emeği var. Sivil toplum kuruluşlarının, sanayicinin desteği, katkısı var. Tarih var, kültür var, sanat var, sanayi, turizm var. Üniversite – sanayi işbirliğinin en somut örneği var.”

MTSD Bşk. Azun: “Mardin hızlı ve iddialı ilerliyor”

MTSD Başkanı Ahmet Azun da medeniyetlere ev sahipliği yapmış Mardin'de defileye ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını aktararak, "Mardin, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış kadim tarihi, içi içe barış ve huzur içinde yaşayan birçok kültürün merkezi olarak giderek yıldızı parlayan bir kentimiz. Öte yandan son yıllarda yaptığı atılımla tekstil ve hazır giyimde de önemli bir üretim merkezi olma yolunda hızlı ve iddialı bir şekilde ilerliyor. MTSD olarak hem kentimizin kadim tarihi ve kültürüne, hem de sektörel gücümüze dikkat çeken “Taşla Dokunmuş, Sevgiyle Yoğrulmuş Mardin” koleksiyonuna destek ve paydaş olmaktan onur duyuyoruz" diye konuştu.

AÜ Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü Başkanı Öğretim Görevlisi Nihal Bolkol da, “Proje kapsamında öğrencilerimize çok boyutlu ve disiplinler arası eğitim verilmektedir. İzleyiciler ile buluşan bu proje, kültürel zenginliğimizi tanıtmak adına önemli bir işleve sahiptir” diyerek MHGF ve MTSD’ye teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından defilede emeği geçenlere plaket verildi.